Cultura engega una campanya de promoció de la cultura popular

Es tracta de la primera campanya institucional que té com a protagonista aquest sector cultural.

El Departament de Cultura engega avui la primera campanya de promoció de la cultura popular i l’associacionisme cultural. Els objectius estan centrats, principalment, en el reconeixement a la tasca duta a terme per les persones i les entitats del sector i en una crida a la ciutadania a participar-hi i implicar-s’hi. El missatge principal de la campanya és: “Bravo! per vosaltres, que feu cultura popular, que coneixeu gent, que compartiu, que gaudiu, que creixeu, que us il·lusioneu. Perquè a la cultura popular tothom suma.

En la campanya hi participen diverses personalitats que han tingut vinculació amb la cultura popular i les seves entitats: Lluís Homar (actor als Lluïsos d’Horta), Mercè Martínez (actriu i cantant), Biel Duran (casteller de Minyons de Terrassa), Mònica Usart (Colla de diables del Camell de Molins de Rei), Maria Boaubdellah (Seguici de la Festa Major de Banyoles) i Mariona Escoda (Coral Infantil Cors Alegres de Valls). La imatge de la campanya mostra l’aplaudiment que aquestes personalitats dediquen a tothom que fa cultura popular.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha volgut sumar-s’hi a aquesta campanya donant les gràcies a les persones que hi participen, cares conegudes i referents del món cultural que aplaudeixen a les persones que, de forma anònima, cada setmana assagen, es reuneixen i fan créixer la cultura de base, “que tant en transforma i tant ens enriqueix”.

“En un món on és tan fàcil entretenir-nos individualment, les entitats i associacions de cultura popular ens tornen a les places, als carrers i als ateneus, i ens recorden com de feliços som quan fem cultura plegats”, ha manifestat Garriga. “El sector de la cultura popular va patir especialment la pandèmia, per això com a Govern volem, per una banda, fer un reconeixement a totes les persones que ho esteu implicades, i per altra banda, animar a tota la ciutadania a apuntar-vos-hi”, ha reblat.

Campanya ‘Bravo’ de suport a la Cultura Popular

La pandèmia ha afectat a tot el sector cultural i molt especialment al de la cultura popular i l’associacionisme cultural. Aquest factor va comportar una aturada completa en àmbits que implicaven actuacions amb públic o requerien reunir grups grans de persones per assajar o dur a terme les activitats. La campanya vol reconèixer la tasca duta a terme per les persones i les entitats del sector, alhora que es fa una crida a la participació i la implicació.

El reconeixement es manifesta de manera àmplia i genèrica amb un ‘bravo’ destinat a totes les persones que fan cultura popular. Però també amb diversos ‘bravos’ a les persones que participen en diferents àmbits, com el teatre popular, la música, la dansa tradicional, els castellers i falcons, les colles de gegants, bestiari i diables,o els ateneus i centres d’estudis.

La campanya es durà a terme a través de diversos mitjans de comunicació però sobretot a través de les pròpies entitats, tant a nivell de cartelleria com de xarxes socials.

La cultura popular és la cultura de base del país. És un element fonamental en la nostra societat, una eina de cohesió, d’inclusió i de benestar en la vida de les persones. La cultura popular, les seves entitats i activitats poden ser un excel·lent contrapunt en un context marcat per estils de vida i hàbits de consum cada cop més accelerats, més individualistes, més virtuals i més passius. La cultura popular i l’associacionisme cultural acullen, connecten, cohesionen, empoderen, aporten valor i milloren la vida de les persones. Potencien la creativitat, faciliten l’aprenentatge i proporcionen experiència en el lleure a qualsevol edat.

A Catalunya hi ha infinitat d’entitats que duen a terme una feina molt activa amb un calendari ple d’activitats. Aquesta campanya vol potenciar la visibilitat de la cultura popular i l’associacionisme cultural, la seva riquesa i la tasca de les entitats i, alhora, reforçar la seva imatge connectada a inquietuds i valors socials actuals. Al mateix temps convida a participar-hi, amb la voluntat d’ampliar els nombre de persones actives en els seus diferents àmbits.

Més informació: cultura.gencat.cat/femculturapopular