Comunicat sobre les noves mesures decretades pel Govern

La cultura ens enfrontem a un nou tancament, malgrat ser espais segurs.

Avui, 30 de d’octubre, han entrat en vigor una sèrie de mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de Covid-19 a Catalunya, unes mesures que afecten directament al món de la cultura.

Durant 15 dies, se suspèn l’obertura al públic de les activitats culturals, d’arts escèniques i musicals, com ara teatres, cinemes, auditoris o similars, tant en recintes tancats com a l’aire lliure. D’altra banda, la resolució SLT/2700/2020, de 29 d’octubre, estableix la suspensió de les activitats de lleure infantil i juvenil, l’esport escolar i les activitats extraescolars que es realitzen fora de l’horari lectiu habitual, dins o fora del centre educatiu, amb un propòsit educatiu o formatiu.

A l’àmbit coral, això es trasllada en:

  • Suspensió dels assajos de tots els cors amateurs (infants, joves i adults). Només es permeten els assajos dels grups professionals i de les formacions musicals considerades com a estables per l’Insititut Català de les Empreses Culturals (agrupacions corals que actuen habitualment en els circuits professionals o que són regularment contractades per orquestres professionals).
  • Prohibició de realitzar concerts o altres activitats culturals amb assistència de públic.

Durant el confinament de la primavera passada, el món coral ens vam auto organitzar per poder disposar d’un protocol que ens permetés reprendre la nostra activitat al més aviat possible i amb la màxima seguretat, conscients de la complexitat de la situació que ens ha tocat viure, però també dels molts beneficis que ha demostrat tenir la pràctica del cant coral. Un protocol que, avalat per les autoritats sanitàries, i sent dels més exigents d’Europa, ens ha permès arribar fins avui sense tenir notificat cap cas de contagi en un cor federat. Tots aquests esforços, però, semblen no ser suficients davant l’avanç imparable d’aquesta segona onada.

De nou, les corals de Catalunya ens hem de confinar. L’aturada de tota l’activitat amateur no només ens pren aquest espai de benestar físic, mental i emocional, ara tan necessari, sinó que també torna a posar en risc tot un col·lectiu professional, el dels directors de cor, que massa sovint es veuen obligats a treballar en precari i a qui l’anterior aturada ja va afectar durament. Cal, també, que ens dotem de totes les mesures que siguin necessàries per preservar el fràgil món coral professional, imprescindible per al desenvolupament cultural del nostre país.

Davant la necessitat de prendre mesures per frenar l’augment de contagis, el cant coral català actuarem amb la màxima responsabilitat, com hem fet sempre. Una responsabilitat, però, que també demanem a l’administració. Necessitem les ajudes anunciades, però també necessitem claredat, resolucions que no contribueixin a generar més incertesa, i evitar declaracions que s’han acabat convertint en paper mullat. Que la cultura som un bé essencial s’ha de demostrar amb accions que assegurin la supervivència de l’ecosistema cultural a la crisi pandèmica.

Resolució del Departament de Salut de la Generalitat