Titular notícies

Hearts in Harmony

Dimarts 21 Abril 2015

V Conferència sobre Cant Coral i Inclusió
Organitzada pel Moviment Coral Català, es va celebrar el dia 11 d’abril de 2015, a l’auditori del Consell Comarcal del Barcelonès, la V Conferència sobre Cant Coral i Inclusió, enguany no dedicada a cap tema en concret.  Només a tall de recordatori, la I conferència Cors amb Cor, organitzada pel SCIC, la II va versar sobre immigració, en la III es va tractar sobre la intergeneracionalitat del cant coral i edats de la veu i en la IV sobre autisme i altres dificultats d’aprenentatge.
 

V Conferència sobre Cant Coral i Inclusió
Organitzada pel Moviment Coral Català, es va celebrar el dia 11 d’abril de 2015, a l’auditori del Consell Comarcal del Barcelonès, la V Conferència sobre Cant Coral i Inclusió, enguany no dedicada a cap tema en concret.  Només a tall de recordatori, la I conferència Cors amb Cor, organitzada pel SCIC, la II va versar sobre immigració, en la III es va tractar sobre la intergeneracionalitat del cant coral i edats de la veu i en la IV sobre autisme i altres dificultats d’aprenentatge.
Es van presentar 4 projectes on el cant coral servia com a disciplina per a millorar la qualitat de vida de persones afectades d’afàsia, com es pot fer pedagogia sobre el fet que tothom, amb unes o altres capacitats pot viure la música, de com donar uns coneixements musicals a uns col·lectius minoritaris i com finalment la pràctica coral té com a objectiu fomentar la integració social d’infants i joves.
Va iniciar la conferència el Cor Canta Sant Pau, de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau, primer cor de persones afàsiques de l’Estat Espanyol, creat fa un any i mig i format per 15-20 membres que de la mà de Rubén León van oferir un petit concert, una cançó del qual explicava el que era l’afàsia i perquè cantaven.  El cor assaja tres dies per setmana i els seus membres tenen un paper molt actiu proposant cançons i escrivint-les i sobretot gaudint d’una activitat que els aporta benestar psicològic la qual cosa és molt important en el seu procés de recuperació del llenguatge.
La Dra. Carmen García Sánchez va exposar en la presentació Rehabilitació de l’afàsia de manera molt didàctica el que és el trastorn de l’afàsia, normalment produïda com a conseqüència d’una lesió o dany cerebral.   Aquest trastorn pot comportar alteració de la producció del llenguatge, comprensió verbal i alteració de la lectura i escriptura la qual cosa porta a les persones afectades a tenir dificultats comunicatives amb la consegüent pèrdua de confiança en les situacions i activitats socials i poden també portar a un aïllament progressiu.
Albert Tort, cantaire, músic i president de la Coral Laroc de Vilafranca del Penedès, ens va presentar la Jornada de les Capacitats Musicals amb Univers Penedès (associació d’amics i familiars de persones amb discapacitat, dedicada al lleure i l’esport.
Aquesta iniciativa sorgida, com molts cops succeeixen aquestes activitats, del fet que una cantaire de Laroc tenia un familiar a Univers Penedès, va ser concebuda sota tres objectius fonamentals:  entendre la coral com un grup humà més enllà dels assajos i concerts, compartir una experiència de relació amb altres persones, i fer pedagogia sobre el fet que tothom, amb unes o altres capacitats pot viure la música.  El resultat de l’experiència la valoren com a molt positiva, creuen que tindrà continuïtat, que suposa obrir la música coral més enllà i que tots plegats han après molt.
 
Educació, Música i Ciutat – Projecte Carles Riera va ser el presentat per Àngels Costa i Roger Santaeugènia de l’escola de Música Art9.
L’Ajuntament de Granollers amb el patrocini de La Caixa compta amb la col·laboració d’algunes escoles de música, de primària o secundària i altres centres de la ciutat amb l’objectiu d’estendre la pràctica musical a tothom, tot i proporcionant les eines necessàries perquè tothom pugui desenvolupar la seva creativitat amb independència d’edats i condicions de tota mena.
Dins d’aquest marc, l’any 2012 l’escola de Música Art-9 va tenir l’oportunitat de donar uns coneixements musicals a un col·lectiu de Gent Gran i a un altre de persones amb problemes de Salut Mental. Durant el 2014 van poder treballar amb usuaris del Centre de Rehabilitació de Salut Mental Benito Menni de Granollers.
Art-9 valora com a important el fet de poder ensenyar música a col·lectius que sovint no tenen possibilitats d’accedir-hi i el fet de treballar en grup aporta a més uns valors que van més enllà de la música, com són la l’esforç, o el treball en equip, sense menystenir l’aspecte terapèutic que la música ofereix.
L’Esteve Nabona, director artístic del Projecte Clavé XXI va fer-ne la presentació. Iniciativa social impulsada per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana que a partir de la pràctica coral té com a objectiu fomentar la integració social d’infants i joves.
El projecte s’ha consolidat enguany amb una trentena de formacions corals d’entitats socials i escoles de primària de Barcelona (Ciutat Vella, Verdum i Verneda), Sabadell, Mataró i Manlleu que impliquen un total de 560 infants i joves.  Els directors i professors de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, són els que encapçalen l’equip de directors dels cors del projecte.  
El Projecte Social de la Fundació OC-PMC reivindica la figura de Josep Anselm Clavé com a figura cabdal en la història del cant coral a Catalunya.
Un cop presentats els quatre projectes comentats, va arribar el moment més emotiu de la conferència, In Memoriam Juli Hurtado, que en paraules de Christian Garcia, preparador d’aquest petit homenatge, va ser:  “el record a un gran mestre, amic, pare i persona excepcional que durant tants anys ha fet créixer cada dia en tants joves el compromís amb la música, la solidaritat i la vida.  Tot el que ell va fer va estar amarat per una generositat i tenacitat insaciable i un irrenunciable amor a la llibertat, l’esforç i la superació personal”
Els directors i crec que els nois i noies més grans del SCIC podran recordar encara, el concert Cors amb Cor celebrat a l’Auditori de Barcelona, amb la participació del Kor Laene de Trondheim i la coral Allegro ONCE de València, el maig de 2010.  La imatge de l’amic Juli movent-se amb força per tot l’escenari va omplir llavors d’energia, musicalitat i alegria el cor de tots els cantaires i ho va contagiar al públic assistent.
En Christian, director actual de la Coral Allegro ONCE València i altres cors de València, membre del SCIC, que va venir acompanyat de la també directora Pilar Silvestre, va preparar unes imatges i uns records que ens van fer present el gran músic i pedagog que en Juli va ser.  Què millor que  acabar amb les paraules que en Christian li va dedicar:  “Seguir l’estel de la seua passió és ara l’homenatge, tan magnífic com discret, a l’educació rebuda del seu magisteri, sempre animant-nos a mamprendre el nostre propi camí”.
El MCC disposa d’un resum més extens de les diferents intervencions.
 
 
  
  
   

Últimes Notícies

Web impulsat per:  
Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org